Köp alltid chow chow med stamtavla från Svenska kennelklubben!

Chow chow är en härlig ras att leva med och många som letar valp finner att det kanske är lite längre väntetid på en valp än vad man tänkt sig. Men så ser man en annons på nätet om valpar som förvisso saknar stamtavla, men vad spelar det för roll om man ändå inte tänkt ställa ut sin chow chow? Med eller utan stamtavla så ser den ju ut som en chow chow och prislappen är dessutom lite lägre än för en valp med stamtavla.

 

Idag är det tyvärr vanligt med oregistrerade chowvalpar till salu i Sverige och många är de som köpt sin hett efterlängtade valp bara för att efter ett tag inse att allt inte står rätt till. Valpen uppvisar hälsoproblem och uppfödaren tar inget ansvar för detta. Kanske är det t o m så att valpen är avlad på ett sätt så att försäkringen man betalat dyra pengar för inte täcker de problem som uppstår, så den lite billigare valpen blir plötsligt väldigt mycket dyrare.

 

En chowvalp som är registrerad med stamtavla hos Svenska Kennelklubben innebär betydligt mer än bara ett "fint papper". Vi uppfödare som föder upp dessa valpar har regler att förhålla oss till, regler som är till för att skydda både hundarna och valpköparna.

Här kan du läsa om fördelarna med att köpa en valp från en uppfödare som registrerar sina valpar hos SKK.

 

Att köpa en chowvalp utan stamtavla innebär att du aktivt stödjer dålig avel och kanske t o m insmuggling av valpar. Kanske vill du rädda en valp från en dålig miljö och hur behjärtansvärt det än är, så möjliggör du samtidigt att fler valpar kommer att utsättas för samma sak. De som avlar/säljer dessa valpar gör det endast för pengar och om det går att sälja valpar med minsta möjliga ansträngning så kommer de att göra det. Det du istället ska göra är att anmäla uppfödaren/säljaren till Länsstyrelsen om du anser att denne inte sköter sina valpar/hundar.

 

För dig som inte riktigt förstår detta med smuggelhundar och vad det innebär att stödja denna verksamhet, titta gärna på dokumentären Älskade smuggelhund på SVT Play. Även chow chow smugglas in i landet och säljs på annonssajter. Genom att bara köpa din valp från en svensk uppfödare som registrerar sina valpar hos Svenska kennelklubben (alltså med stamtavla) så kan du vara säker på att din valp inte är en smuggelvalp!

Röd långhårig hanvalp 4,5 veckor uppfödd av Gurkans kennel 1998. >>

Hur kan man vara säker på att den uppfödare man kontaktat och påstår sig sälja valpar som är registrerade i SKK verkligen talar sanning? Fördelen med en sådan liten ras som chow chow är att alla känner alla. Kontakta rasklubben Chow Chow Ringen om du vill fråga om en uppfödare som du varit i kontakt med verkligen är vad denne utger sig för att vara.

 

Var klok när du ska köpa en chow chow. Köp aldrig en valp utan stamtavla hos Svenska Kennelklubben!

© Design: Jessling Original & Layout | All rights reserved by Gurkans kennel | Inga bilder får tas från denna hemsida utan tillstånd